Двамата са обсъдили и срещата на върха във Вашингтон през юли

Темата за изпращане на български войници в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Тя никога не е била обсъждана във формат НАТО. Нека българите да бъдат спокойни. Няма тема за изпращане на български войници в Украйна. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Първо двамата разговаряха на четири очи, а след това към тях се присъединиха военният министър Атанас Запрянов и началникът на отбраната Емил Ефтимов. А изявленията след разговорите започнаха с гаранция на Димитър Главчев, че няма да пращаме войници в Украйна. Нито България, нито НАТО. Йенс Столтенберг коментира, че всички държави, които изпращат оръжие трябва да решат сами дали Украйна може да го използва за удари по руска територия.

Премиерът уточни, че разговорът между двамата е бил за 20-годишното членство на България в НАТО и 17-годишното в Европейския съюз. „Стигнахме до общите изводи, че България е един надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения. Ще се спра и на Парламентарната асамблея, която приключва днес. На нея участват около 400 души, от които близо 200 са народни представители от 32 държави членки. Отделно има 25 участници, които са партньори на НАТО”, посочи той.

„Обсъдихме въпроса, че трябва да се върне значимостта на Западните Балкани, за която си спомняте през 2017 г. България беше лидер в процеса. Хубаво е, че се връща същата тема и трябва отново да бъде на тази висота”, каза Главчев.

Форумът на Парламентарната асамблея на НАТО: Посланията и приоритетите от срещата (ОБЗОР)

Двамата лидери са дискутирали и въпросите по Черноморския регион и помощта за Украйна. „Хубавото, което каза Столтенберг, беше, че с всички сили трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта НАТО да не бъде въвлечена в конфликта”, уточни българският премиер.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се радва отново да бъде в София. „България е оценявана като надежден съюзник в НАТО. Високо оценяваме извършеното от страната по време на 20-те години членство по отношение колективната отбрана и споделената сигурност. Ще приемем сериозно задачата за подобряване на сигурността на Черноморския регион и Западните Балкани”, посочи той.

„Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20% и сега достига насоката от 2% от БВП да бъде заделян за това перо. Това отново доказва надеждното партньорство”, подчерта генералният секретар на НАТО.

Столтенберг обяви, че е била дискутирана темата за срещата на върха във Вашингтон през юли и рисковете пред сигурността в опасния свят. „Мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да се увеличи производството на военни съоръжения и да се засили ролята на НАТО в сигурността”, допълни той.

„Важно е да се знае за какво говорим – това е война на агресор. Русия е нарушила суверенитета на друга държава. Това е против Международното право, което ние всички сме подписали. Украйна има право да се защитава. Ние, като съюзници, имаме право да помогнем на Украйна да го приложи. Това обаче не значи, че НАТО е част от конфликта. Ние подкрепяме, но не изпращаме войници да участват в битки. Съюзниците трябва да решат какви ограничения да наложат на украинците как да използват помощта. Това не е решение на НАТО”, категорично заяви генералният секретар на НАТО в отговор на въпрос.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase