Приета беше декларация, позволяваща на Украйна да използва помощта за удари по военни цели на руска територия

За първи път пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО се проведе в София. Основна тема беше войната в Украйна и действията, които предстои да предприеме Алиансът. Парламентаристите приеха декларация за подкрепя на Киев до победата, с препоръка да бъдат вдигнати ограниченията за предоставените оръжия и Украйна вече да може да ги използва срещу легитимни военни цели на територията на Русия. Българската страна заяви категоричната си подкрепа. Финалното решение ще бъде взето на срещата на върха във Вашингтон.

Столтенберг: Живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна за сигурността обстановка

Два месеца преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон генералният секретар на Алианса пристигна в София и беше посрещнат с аплодисменти от парламентаристите. 

„Много е хубаво да съм пак в София. За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия Алианс, защото знам, че в крайна сметка те решават какво се прави в НАТО”, коментира той. 
„На срещата на върха във Вашингтон ние трябва да припомним, че основната цял на НАТО не е да се бори срещу войната, а да се опитва да предотвратява войната и да гарантира мира”, заяви Столтенберг.


В основна тема на сесията се превърна решението помощта на съюзниците за Киев да продължи, включително с военни обучения, но без НАТО да се ангажира пряко във войната.

„Това, което предложих за съюзниците и се надявам, че ще постигнем съгласие през юли, е по-силна организация. По-силна роля на НАТО за предоставяне на обучение, подкрепа и многогодишен финансов ангажимент за помощ. Ако постигнем това, ще имаме една по-здрава основа на подкрепата за Украйна и ще имаме възможност да споделяме бремето. Разчитам на вас”, заяви още генералният секретар на организацията.

Какви послания отправи Столтенберг на Парламентарната асамблея на НАТО в България

Столтенберг отново зави категорично, че НАТО няма намерение да изпраща военна сила в Украйна.

„Нямаме планове да започнем обучение на територията на украинската държава. Не трябва да позволяваме войната да ескалира и да се превърне в пълномащабна между Русия и НАТО в Европа. Няма да изпращаме НАТО-вски бойни единици в Украйна и работим за увеличаване възможностите за обучение извън Украйна и доставяне на оръжие и муниции”, каза още той.

Българската позиция - засилено присъствие на НАТО в Черноморския регион.
 
„България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо. Няма друг регион в НАТО и Европейския съюз, който да е бил така засегнат от войната на Русия срещу Украйна по толкова сериозен начин, както Черноморският регион”, заяви Димитър Главчев.

Изненадващо в сесията се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски с видео обръщение.

„За тях това е истинско удоволствие. Удоволствие да изгарят всичко. Няма народ, който може сам да спре тази нация. Необходимо е участието на лидерите от цял свят”, каза Зеленски.

Парламентаристите гласуваха декларация - подкрепа за Украйна до победа. И с предложение Киев да може да използва предоставените като помощ оръжия за легитимни военни цели на територията на Русия. Това обаче не стана единодушно. 

„Украйна има право на самозащита и трябва Украйна да определи къде да използва оръжията, с които разполага. Например, срещу въздушни бази, които Русия използва, за да напада Украйна от там”, заяви Столтенберг.
 
Крайното решение ще бъде взето във Вашингтон. Там се очаква и ясен знак за бъдещето членство на Украйна в Алианса.

Столтенберг посочи Китай и Иран като основни поддръжници на Русия. И допълни, че целта на НАТО не е да се разширява непрестанно на изток, а да работи повече с външните си партньори в азиатско-тихоокеанския регион. 

Започна Парламентарната асамблея на НАТО в София (ВИДЕО)

А според президента на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба Украйна трябва да върви по стъпките на Швеция, които се включиха в сесията за първи път като пълноправен член.

„Трябва в скоро време да приветстваме с „Добре дошли” и Украйна. Мястото ѝ е в НАТО”, каза Шчерба.

Столтенберг не изрази притеснение относно предупреждението на Унгария, че може да поиска да предефинира членството си, така че да има възможност да излезе от задълбочаващата се подкрепа към Украйна. Според него Алиансът има възможност да се справи с подобен проблем, без да се налага промяна в статута, на която и да е държава.

Столтенберг беше награден за изключителен принос към Алианса. 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.