Темата коментираха проф. Румен Кънчев и Ангел Найденов

Речта на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Парламентарната асамблея на военния алианс, която се провежда в България - тези теми коментираха военният експерт проф. Румен Кънчев и бившият министър на отбраната Ангел Найденов в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Кънчев подчерта, че НАТО е изключителен военен съюз, който заедно със своите съюзници от Азиатско-тихоокеанския регион произвеждат 55-57% от целия брутен продукт на планетата.

Той коментира и вероятността да бъде отменена забраната за използване на оръжия от Запада за атака на руските територии. „Трябва да се помисли по този въпрос. Американците внимават много, защото не искат да се допусне ескалация, но те са съгласни. Все пак в НАТО всички решения се взимат с пълен консенсус. Вероятно този въпрос ще се реши на срещата във Вашингтон“, каза Кънчев.

Столтенберг: Живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна за сигурността обстановка

По темата за сигурността в Черно море той посочи, че регионът е стратегически значимо пространство за отбраната на НАТО.

Найденов заяви, че за България е важна сигурността в Черно море, тъй като то може да бъде арена на пряк конфликт между НАТО и Русия.

Той смята още, че отпадането на забраната за използване на западни оръжия е тема, която вече е повдигната във Великобритания, Франция и САЩ, но има категорично несъгласие от страна на Германия и Италия. По тази причина Найденов е скептичен, че ограниченията ще отпаднат.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.