Условието е с него да работи кариерен консултант

Как можем да помогнем на децата да направят най-добрият избор за училище и специалност? Съвети дават директорът на Център за личностно развитие и кариерно ориентиране Людмила Герганова и директорът на 108 СУ "Никола Беловеждов" Лилия Тодорова, в рубриката „Училището, което обичаме“, която е съвместна с Асоциацията „Родители и Национална мрежа за децата”.

След 4 клас е периодът, в който се получава кариерната идентификация. Детето разбира от какво се интересува, кои са неговите силни и слаби страни, къде е потенциалът му, който то може да използва в бъдеще. Това заяви Людмила Герганова, като допълни, че това е информация, която се получава, когато се работи с кариерен консултант.

Университетите в Нидерландия затягат мерките за прием на студенти

„Разбирам трудностите на родителите, за съжаление, кариерното консултиране в училищната система не е достатъчно добре застъпено. Ние се борим в тази посока, с приемането на новия закон, очакваме, че нещата ще се случват по по-добър начин. Кариерното консултиране не е стихиен процес, а такъв, който следва ученика”, посочи директорът на Център за личностно развитие и кариерно ориентиране.

„Ние сме от училищата, които работят с кариерния център, представители бяха при нашите седмокласници, преди няколко месеца и попълниха тест. Децата бяха много изненадани, когато им показаха някои от резултатите, защото на базата на въпросите им казаха кои са подходящите професии и специалности за тях. Учениците бяха очаровани”, отбеляза Лилия Тодорова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase