Той е подсилен с вода и е от супер абсорбиращи полимери

Изследователи са разработили гел за пръскане, който създава щит за предпазване на сгради от щети от горски пожари. Той издържа по-дълго и е по-ефективен от съществуващите търговски варианти, съобщи Science daily.

Изследователи от Станфордския университет са разработили подсилен с вода гел, който може да се разпръсква върху домове и критична инфраструктура, за да ги предпазва от изгаряне по време на горски пожари.

Изобретиха робот, който да събира фасове по плажовете (ВИДЕО)

Този вид гелове са изработени от супер абсорбиращи полимери - подобни на абсорбиращия прах, който се съдържа в пелените за еднократна употреба. Смесени с вода и напръскани върху сграда, те набъбват в желатинообразно вещество, което полепва по външната страна на конструкцията, създавайки дебел, мокър щит. Условията в близост до горски пожар обаче са изключително сухи - температурите могат да бъдат близо до 100 градуса, със силен вятър и нулева влажност, и дори водата, заключена в гел, се изпарява доста бързо.

Японски учени създадоха лице на робот от истинска кожа, което може да се усмихва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Водата е само първият защитен слой. Освен полимер на основата на целулоза, той съдържа и частици силициев диоксид, които остават, когато гелът е подложен на топлина. 

Силициевият диоксид образува аерогел - твърда, пореста структура, която е особено добър изолатор. Подобни аерогелове намират космически приложения, тъй като са изключително леки и могат да предотвратят повечето методи за пренос на топлина.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Христова, БТА