Жената отрича да е раждала

Задържаха 43-годишна жена от дуловското село Водно, изоставила новороденото си бебе в храсти в района, съобщиха от Окръжната прокуратура за NOVA. Тя отрича да е майка на момченцето, но първоначален медицински преглед доказва, че жената наскоро е раждала. 

По-рано днес беше установено, че детето е било оставено в запустяла тревиста местност в близост до къщата на жената, която го намерила. Новороденото проплакало в храсти и било чуто случайно от Мария Тодорова. Първоначално, споделя жената, помислила, че чува коте. Едва след като се приближила, видяла, че на тревата има голо бебе. Въпреки, че детето било все още с плацентата и пъпната връв, жената го взела. Мария спасила живота на Найден, както по-късно в болницата кръщават момченцето, като го увила в якето си и веднага позвънила на спешния телефон 112.

Откриха новородено бебе в контейнер в Силистренско

„Приехме го в листа, студено, с хипотермия. Температурата на тялото му беше 32 градуса. Детето беше в шок, с ниско кръвно налягане, с лоша сатурация. Поставихме го в кувьоз на температурен режим, така че сме направили всичко, което е необходимо за него”, казва д-р Румяна Манева, която е началник отделение "Неонатология" към МБАЛ-Силистра. В момента бебето е в стабилно състояние, уточняват от медицинското заведение. 

След часове разпити, медицински прегледи и проверка на записи от камери в района полицията стигнала до майката, която родила у дома, а след това изхвърлила детето си. „В дома ѝ бяха намерени вещи, които са свързани с раждането. По всяка вероятност тя сама е захвърлила новороденото си. Засега се въздържа да дава обяснения, те са по-скоро половинчати”, заяви Теодор Желев от Окръжна прокуратура-Силистра.

От Прокуратурата съобщиха, че ще бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, за да се установи състоянието на майката. Ако бъде призната за виновна, може да получи до 3 години затвор. Днес хора от цялата страна се опитваха да се свържат с болницата, за да осиновят детето.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase