Това стана ясно на брифинг на ГДБОП и представители на Посолството на САЩ в София

Суперфалшификати са заловени при акцията по разбиване на печатница за пари в Шумен. Това стана ясно на брифинг на ГДБОП и представители на Посолството на САЩ в София. В понеделник беше съобщено, че на мястото са се „произвеждали” банкноти от 50 лева, 50 долара и 500 евро. Засечените в обращение у нас фалшиви петдесетолевки са на обща стойност 37 000 лева. Според оперативната информация общо напечатаните банкноти били около половин милион евро.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Качеството на парите било толкова високо, че те са минавали през машините за проверка в търговските мрежи, както и през банкомати, обясни Боян Раев, зам.-директор на ГДБОП.

„При направените анализи на банкноти от 500 евро е установено, че те са суперфалшификати и покриват много високи защитни елементи. Това беше потвърдено и от нашите партньори от Европол. Задържани са и плаки”, заяви Раев.

От ГДБОП уточняват, че хартията и мастилата били вхасяни предимно от Китай и Турция. Турската била е декларирана като таква за опаковане на дюнери.

Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери (СНИМКИ)

„Повече от 20 години „Сикрет сървиз” работи с ГДБОП и успешно сме разкрили много случаи, задържали сме огромен брой лица”, заяви Крис Макинтайър от „Сикрет сървис”.

При спецоперацията са задържани трима души. В момента едното лице е с постоянна мярка „задържане под стража”, второто – с „домашен арест”, а третото - с парична гаранция.  

Повече гледайте във видеото.