Той едва стои на краката си, тежи 40 килограма

 

10 дни една майка не може да настани в болница сина си, който е болен от шизофрения. Връщат го от две болници, тъй като нямат места. 

 

В същото време младежът едва стои на краката си, тежи 40 килограма, защото отказва да се храни. 

 

26-годишният Кристиян е с диагноза шизофрения. Не осъзнава, че е болен. Вместо това вярва, че някой се опитва да го отрови и отказва да яде.

 

„Има дни, в които той нищо не яде... пие сокове и вода”, разказва майка му Диляна Петрова. 

 

Безсилна, на 4 февруари майката решава да го настани в болница. С Бърза помощ го откарват до Центъра за психично здраве в София с полиция, защото младежът не е съгласен.

 

„Оттам отказаха хоспитализация поради липса на свободни легла и ни изпратиха в Александровска болница. Там ни посрещнаха по същия начин – няма свободни легла”, разказва майката. 

 

Минават 10 дни, в които Кристиян дори отказва да се изправи. 

 

„Той с всеки ден се влошава. Допреди няколко дни поне ставаше”, обяснява майка му.

 

Повръща и малкото храна, която приема. Майката се страхува от анорексия. 

 

На единайсетия ден Диляна се обажда за пореден път на Бърза помощ. Екипът е категоричен, че младежът има нужда да бъде под лекарско наблюдение.  

 

След дълго убеждаване от страна на майката, Кристиян все пак се съгласява. Но от Бърза помощ имат лоша новина - в Александровска болница няма място.

 

Затова Кристиян и майка му отново се озовават в центъра за психично здраве, там където не ги приеха преди 10 дни. Места и този път няма. 

 

След няколко часа на Кристиян все пак беше намерено легло в центъра. Макар и за една нощ. Днес трябва да бъде преместен в болница. 

 

Коментара на доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи гледайте във видеото!