Мисията "Решителна подкрепа" е съставена от около 13 000 военни

"НАТО реши да удължи отвъд края на 2016 г. мисията си "Решителна подкрепа" за обучение и съветване на афганистанските въоръжени сили, които се борят с тежки предизвикателства за сигурността", обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Франс прес" и БТА.

 

"Афганистанските сили проявяват същинска храброст и ползват нашето обучение, съвети и помощ, но Афганистан продължава да се бори с тежки предизвикателства за сигурността си", обясни Столтенберг след среща на външните министри на 28-те страни членки на НАТО.

 

"Ето защо днес министрите дадоха съгласието си мисията "Решителна подкрепа" да продължи и след 2016 г. Военните ни власти ще проучат подробностите на мисията отвъд 2016 г.", каза той.

 

Столтенберг не уточни докога ще бъде удължен срокът на мисията. Преди година алиансът обяви, че иска да я преобразува в цивилна, ако положението в Афганистан се подобри.

 

Мисията "Решителна подкрепа" е съставена от около 13 000 военни, сред които близо 10 000 американци. Официално войниците от тази мисия трябва само да съветват и обучават, обаче поради усилването на въоръжения ислямистки бунт и трудностите, с които се сблъскват афганистанските сили, западните военни все по-често участват в бойни действия, отбелязва "Франс прес".