България беше осъдена да плати над 1 млрд. лв. за АЕЦ „Белене”

Близо 1 милиард лева ще трябва да похарчи България заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене". Решението е на Парижки арбитраж, разгледал жалба на руската страна.

По темата

Решението е в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) за прекратяване на проекта.

Цената на електрическата енергия няма да се повиши във връзка с този арбитраж, защото НЕК ще получи реален актив. Тоест реална щета за нея от това решение няма”, заяви в „Здравей, България” енергийният министър Теменужка Петкова.

„Предстои в рамките на 30 дни, след като НЕК получи официално решението на арбитража, ние ще инициираме преговори с „Атомстройекспорт”, за да търсим най-доброто решение за двете компании”, поясни Петкова.

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов също коментира темата.  "Арбитражът в Женева ни казва, че трябва да платим това, което е било произведено. Не е глоба, а трябва да вземем това оборудване. С нормален, прагматичен, работен тон  трябва да се вземе най-доброто решение", заяви Борисов и добави:

"На 11 юли имам посещение в Иран. Много е важно да се проведат прагматични разговори".