Защо това е така?

Спестяванията в банките продължават да се увеличават. Това отчита статистиката на Българската народна банка. Най-често хората предпочитат да държат парите си на депозит. Защо това е така?

Ключовата дума за избора на депозитите е сигурност! Това не е най-доходоносният начин да си пазим парите, защото в момента най-ниската лихва на пазара е 0,05%, а най-високата - 1,7 на сто. Тоест, не се печели много. Но пък, по закон, парите ни са гарантирани до 196 000 лева. Според данните на БНБ, гражданите и фирмите имат близо 65 милиарда лева в банкови депозити. Това е с почти 10 на сто повече, отколкото са имали през юни 2015 г.

По темата

От броенето на стотинките се почва голямото спестяване. Дори за тези, опарени от КТБ. Асен имал гарантиран депозит в банката. Но винаги е разделял парите си.

„Парите ми са в 4 банки, за да не са ми всичките спестявания накуп. Доста по-добър вариант, отколкото да си държа парите вкъщи в сейф”, казва Асен Асенов.

Напоследък обаче преценил доходите и е решил: ще инвестира в имот.

„Намерих имот, за който мисля, че цената, на която мога да го придобия е много атрактивна. Би съхранило парите и би вдигнало тяхната стойност. Би ми осигурило 3-4% доходност годишно”, добавя Асен.

Предприемчивостта на Асен е по-скоро рядкост, обясняват експертите. Защото българинът масово залага на сигурното.

„Обича нещата, които са черно на бяло, а не условни, както е доходността при застраховка "Живот". Той предпочита да вложи на процент по лихва по депозит, но да знае, че ще го получи”, обяснява Десислава Николова от финансов портал "Моите пари".

„Когато има рискове, хората се застраховат и спестяват повече. Подобни неща видяхме 2013 г., 2014 г. политическата нестабилност. В момента проблемите както вътрешни, така и външни - в Турция, Гърция, референдума в Англия”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Освен в депозити, хората могат да влагат парите си в пенсионни, взаимни фондове, застраховки, имоти или ценни книжа. Но липсата на финансова култура ги спира.

„Тя ограничава хората да инвестират в различни неща, колкото и да е неразвит финансовият пазар у нас”, добавя Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Анализите показват, че втората половина на годината ще е подходяща за инвестиции в злато и акции. Ако не, можем да започнем от стотинките.

Според банкерите, има още един ефективен начин за спестяване - когато ви връщат ресто, да слагате стотинките в касичка. Така за около година може да спестите окоо 300 лв.