Стряскащи са данните за посегателствата над хора в пенсионна възраст

Телефонни измамници използват румънски симкарти, за да извършват престъпления. Това обявиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Разследващите изнесоха стряскащи данни за посегателствата над хора в пенсионна възраст. 

По темата

Близо 13 000 са кражбите и измамите на територията на Велико Търново за последните три години. Клетките на рецидивисти са в градовете Горна Оряховица, Павликени и Ветово. Там е концентрацията на роми, специализирали се в телефонните измами. Именно най-крупната измама за 300 000 лева в Пловдив е извършена от група от Горна Оряховица. 

Прилагат се познатите схеми - жертва на катастрофа нуждаеща се от лечение или освобождаване на колетна пратка. Разкриваемостта е 50%, а разследването на този вид престъпления е трудно.

„През годините се усъвършенстват при извършване на престъпления и са изключително мнителни, естествено, на база нашите действия, като съответно сменят мобилни телефони, симкарти и МПС. Телефоните и симкартите са на лица, т.нар. "бушони". Има такива регистрирани с хиляди на лица, които нямат отношение към извършените престъпления – скитници, просяци”, коментира Христо Христов, зам.-директор на областната дирекция на МВР – Велико Търново.