Все още има хора в неизвестност

Продължава извънредното положение в Скопие, където в неделя порои и бури потопиха села и отнеха живота на 22-ма души, десетки бяха ранени, а шестима все още са в неизвестност.

5000 македонски семейства от 12 населени места са пострадали. 

Късно снощи в скопския квартал "Ченто" бе открит и трупът на 11-годишно дете, което се издирваше от спасителните екипи. Детето е било с дядо си по време на катастрофалните наводнения в събота вечер. Двамата са пътували с трактор, когато придошлата вода ги е помела.

По темата

В момента спасителите издирват 16-годишно момиче, което e пътувало с баща си по време на трагедията. Бащата е успял да се спаси и е обявил детето си за изчезнало.

Армейски и полицейски части продължават да разчистват наносите и изкоренените дървета от улиците, развалините на къщите и да извършват отводняване на засегнатите жилищни райони.
Мобилизирани са частни фирми и доброволци.

България изпрати техника и пожарникари, които също да помагат на бедстващите ни съседи.

В неделя вечерта пристигнахме два екипа, мобилизирани от Столичната община. Поставиха ни задача да видим районите с нашия видрофон, който улавя всякакви трептения под земята, тъй като от наносите и от калта не може да се мине цялото поле. Уредът позволява да се търсят оцелели хора. Там, където е невъзможно да се мине, поставяме сензорите и виждаме дали има оцелели. Нашият екип ще премине със сензорите през цялото това поле. А останалите екипи са ангажирани с отводняване. Вече сме отводнили 47 къщи в този район. Хората разчитат на нас”, обясни за „Здравей, България” Красимир Димитров от Столичната община. Той е в един от двата екипа, изпратени да помагат след наводнението в Скопие.

И докато един екип е изцяло зает с търсенето на хора, други два отводняват къщи. За последните 24 часа българските спасители са помогнали на почти 50 домакинства.

А има ли шанс три дни след бедствието все още да има оцелели хора под калната маса?

„Винаги има шанс. Тази задача ни е поставена от Генералния щаб. Ние трябва да си свършим работата. Днес до обяд ще можем да проверим полето, което стига до канал”, каза Красимир Димитров.

Македонските власти вече наемат частни фирми, които да разчистват калта. Малко по малко се възстановява и електричеството. Водата обаче все още е негодна за пиене. Сега опасенията са да не плъзнат зарази заради многото удавени животни и заради мръсотията, която остави след себе си потопа.