"Света Марина" е натрупала огромен дълг от 3,5 милиона лева

Лекари на ръба. Продължава агонията в една от големите пловдивски болници - "Света
По темата
Марина". Лечебното заведение е пред фалит, а заради огромния дълг от 3,5 милиона лева медицинските работници и лекарите са с намалени заплати. Две седмици, след като разказахме за проблема, институциите не намират решение. 
 
Бившата Първа градска болница в Пловдив е едно от големите лечебни заведения в града. Отделението по Кардиология е най-натовареното, като годишно оттук минават над 4000 пациенти със сърдечни заболявания. Сега лекари и медицински сестри са на ръба на оцеляването. 
 
Орязаните заплати не са единственият проблем на болницата. Пациентите лежат на 30-годишни дюшеци, а оборудването е старо. Медиците подозират, че болницата умишлено се тласка към фалит.
 
Своята професия в лечебното заведение практикува и Кристиян, който е млад лекар от Унгария. Шокиран е от условията тук, но не губи надежда.
 
От Община Пловдив заявиха, че в момента няма откъде да вземат исканата от болницата помощ в размер на 1 милион лева. Обещаха да търсят варианти за спасяване на здравното заведение най-рано през есента, когато общинските съветници ще се върнат от летните си отпуски.  
 
Репортер: Илиян Велков