След него последва серия от няколко по слаби земетресения

Рано тази сутрин страната беше ударена от ново силно земетресение. Трусът е бил с магнитуд 4,8 по Рихтер, а епицентърът - отново в централната част на страната.

Епицентърът на новия трус е регистриран в Риети, на сто километра от столицата Рим, и е бил на дълбочина от 11 км.

Трусът предизвика нови срутвания и изравни окончателно със земята манастира, където малко преди това бяха извадени три тела, както и малкото останали фасади и сгради в Аматриче. След него последва серия от няколко по-слаби труса.

По темата

Екипът на NOVA, който беше на мястото на разрушенията, беше евакуиран заедно със спасителните екипи, които търсеха хора и под разрушените сгради от фаталния трус преди 48 часа. 

Тази нощ за съжаление бе регистриран и първият случай на арест за мародерство, а прокуратурата повдигна три обвинения по отговорност за разрушаването на някои сгради.

Правителството на Италия обяви бедствено положение в пострадалите от земетресението райони. Ще бъдат отпуснати  50 милиона евро за оказване на спешна помощ.

Пострадалите от земетресенията ще бъдат освободени от плащане на данъци и вноски по изплащане на банкови кредити. Държавата ще им помогне да възстановят домовете си с фонд и със средства от Европейския съюз.

„Ние вероятно никога няма да можем да изтрием напълно сълзите, тези, които изгубиха близките си със сигурност няма да могат. Когато обаче споменът за този инцидент започва да

избледнява, ние ще сме първите, които ще припомняме, че възстановяването на тези градове е приоритет за цяла Италия, не само за Аматриче, а за Италия”, заяви премиерът Матео Ренци.

По последни данни загиналите при мощния трус са 278 души. Ранени са близо 360. А в неизвестност остават поне 200. За едно денонощие централна Италия преживя цели 900 вторични труса. Над 1000 са регистрираните трусове за последните 48 часа. 

В присъствието на президента на републиката утре ще се проведе официална погребална

церемония. Вече са известни имената на  част от жертвите и местните медии разказват  личните им истории. Много хора чакат втори ден на опашка пред моргата, за да разпознаят телата на своите близки. 

Информация: Антоанета Николова