Някои от най-силните трусове са станали при високи приливи и отливи

По-вероятно е да има силни земетресения при пълнолуние или новолуние, сочат резултатите от японско изследване, цитирани от БТА и Франс прес.

По темата

Изследването на приливите и отливите в сеизмични зони може да допринесе да се преценят рисковете, увериха авторите на изследването.

Гравитацията на Луната и Слънцето имат значим ефект върху нашата планета. Когато Земята, Луната и Слънцето са подредени в една линия при пълнолуние или новолуние, гравитацията на Луната се добавя към тази на Слънцето и ефектът е по-силен. Това гравитационно притегляне е в основата на приливите и отливите. Колкото по-силна е гравитацията, толкова по-голяма е амплитудата на приливите и отливите.

"Резултатите показаха, че съществува връзка между силата на приливите и отливите и честотата и мащабите на земетресенията", заяви съавторът на изследването Сатоши Иде от Токийския университет.

За да стигнат до тези заключения, учените съпоставили данни за земетресенията по света и за амплитудата на приливите на отливите. Оказало се, че някои от най-големите земетресения през последните 20 години са станали при високи приливи и отливи, т.е. при пълнолуние или новолуние. Освен това силните земетресения били далеч повече, когато амплитудата на приливите и отливите е значима.

Единствено силните земетресения обаче са повлияни от небесни тела. Колкото до слабите трусове, учените не са установили никаква връзка.