До нея беше изградена и специална зъбчата железница

На честванията във Велико Търново, присъства и делегация от Азербайджан. Причината е, че с пари от тяхната държава стана възможно крепостта "Трапезица" да отвори врати за туристи. До нея беше изградена и специална зъбчата железница. 

Това е начинът да се стигне до най-новия турстически обект в България - крепостта „Трапезица”. Това е най-дългата и най-наклонена зъбчата железница, която е правена у нас. Изкачването до „Трапезица” става за три минути.

„Това е едно интересно съоръжение, със стъклена кабина и от тази кабина може да се наблюдава панорамата на красивите околности на Велико Търново и самия стар град”, обяснява Иван Църов – директор на Регионалния музей във Велико Търново.

По темата

Но истинската перла безспорно е крепостта. Възстановени са две от стените. От тях вече се вижда хълма Царевец, така както никога до сега. Но най-важните исторически артефакти са разкрите останки от църкви.

Това е част от Средновековната българска столица. Наред с Царевец, вероятно тогава се е наричал Търновград, защото „Трапезица” е известен като градът Трапезица. Но това са основните крепости на столицата. Основните защитни съоръжения са разположени на тях.

Според легендите на хълмът „Трапезица” са живели само царе, а мястото е било със статут на резиденция. Сега, обаче, върхът е достъпен за всеки, който пожелае да се потопи в средновековната история на България.

Ремонтът на „Трапезица” се случи с пари от Азербайджан. Обектът е избран лично от съпругата на президента Гайдар Алиев – Мехрибан, чиято фондация отпусна близо 4 млн. лева на Велико Търново, за да направи мястото достъпно.

Репортер: Мартин Георгиев