Георги Близнаков и съпругата му искаха да бъдат пуснати

По темата

Управителят на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона остават зад решетките. Това реши Пловдивският апелативен съд в четвъртък.

Мотивът на магистратите е, че обвиняемите могат да се укрият или повлияят на свидетели по делото. Затова не беше уважена и молбата им за налагане на „домашен арест” или „парична гаранция”.

До момента се знае, че близо 230 души са загубили над 4,5 млн. лв. във финансовата пирамида, разкрита от NOVA. Хората са били подмамени с висока лихва - между 14-18%, но не са получили нито лихвите, нито собствените си средства. Според защитата на подсъдимите виновни за случилото се са самите "ужилени".

Делото беше засекретено по искане на обвиняемите. Срещу тях има обвинения за лихварство и укриване на данъци.

"Те не са измамени, а това че са ощетени е в резултат на погрешна финансова дейност на кооперацията, която не е умишлена. Следователно не може да става въпрос за измама. Собствениците на кооперацията носят отговорност, но тя не е наказателна. Освен това, когато има кооперация там няма собственост, там има хора, които работят заедно и по някой път като се работи лошо става това", обясни адвокат Марин Марковски.