Как ще се разпределят гласовете на избирателите?

Кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП – Цецка Цачева и Румен Радев - имат най-големи шансове да стигнат до балотаж. Същевременно със 7% са се увеличили желаещите да участие в изборите. Това сочи социологическото проучване на „Алфа Рисърч”, проведено между 8 и 13 октомври 2016 г. сред 1025 пълнолетни граждани, чрез пряко интервю по домовете на анкетираните.

По темата

На трета позиция се очертава да е Красимир Каракачанов, който за момента събира вота на 8.7% от гласуващите, следван от Ивайло Калфин – 6.8%.Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%).

"Това са началните позиции, а не крайна прогноза за изхода от първия тур на предстоящите избори", поясни в студиото на "Здравей, България" социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

По думите ѝ първият тур почти винаги е битка между партийните електорати.

"ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, въпреки че Цецка Цачева достига до 75% от електората на ГЕРБ. Ген. Румен Радев привлича както симпатизанти на БСП, така и от националистическия спектър. Част от симпатизантите на БСП пък отиват към Ивайло Калфин. 80% от симпатизантите на ДПС заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или „Не подкрепят никого”, коментира социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ каква ще бъде реалната дистанция между кандидатите на първи тур оказва силен психологически ефект върху гласуването на втория тур. Ако имаме една по-голяма дистанция между кандидатите на първи и втора позиция, винаги част от неориентираните избиратели следват победителя от първия тур, добавят от агенцията.

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

"NOVA АЛФА ИНДЕКС" - под тази марка NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч" започват редовни измервания преди президентските избори.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.