Видеото с окървавеното дете шокира света през лятото

Кадри с окървавено 5-годишно дете, шокирали света това лято, бяха определени като фалшиви от сирийския президент Башар Асад, предаде „Индипендънт”.

По темата

През август активисти от сирийската опозиция разпространиха видеозапис на момченце, спасено от развалините след разрушителен въздушен удар в град Алепо. Кадрите обиколиха социалните медии, трогвайки потребителите.

Пред телевизията SRF Башар Асад твърди, че кадрите са „манипулирани” и разпространени като „вирус” от сирийските „Бели каски” - около 3000 души, които действат в контролираните от бунтовници райони на страната. Оценките са, че те са спасили повече от 40 000 души от разрушени места, ударени от режима на Асад, по-късно и от руснаците, от 2013 година насам. Групировката получава финансиране от Великобритания и Холандия. 

„След интервюто потърсете в интернет, ще видите същата снимка, със същото дете и със сестра му. Те са спасявани два пъти всеки, в различни инциденти, като част от реклама на тези „Бели каски””, заявява Асад.

Според него „Белите каски” чистят имиджа на фронта „Нусра”.

В изявление на „Белите каски” в интернет сайта им се казва, че те не са верни на никоя политическа партия или групировка.