Това е посочено в заповед на служебния министър на здравеопазването

От 9 май до 31 юли се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Заповедта е издадена от министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева и е публикувана в сайта на МЗ. 

В заповедта се казва, че Регионалните здравни инспекции трябва да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

 

Информация за тези кабинети, с адрес и работно време, се публикуват на интернет страниците на регионалните здравни инспекции и на Министерството на здравеопазването. 

Отчет за извършените имунизации ще се дава всеки понеделник.

В заповедта се дават и правила на действие при регистриране на случай на коклюш в училища и детски градини. Сред тях са проверка на децата за симптоми, често проветряване на помещенията, засилена дезинфекция и др.

Освен това всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане.

На този фон през почивните дни около великденските празници са регистрирани близо 200 нови случая на коклюш, с което общият им брой достига 797. Кривата тръгва надолу след достигане на пик през средата на април.

Всеки пети тест за коклюш в една от лабораториите у нас - положителен

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни на брифинг, че ситуацията в момента се развива според очакванията. „Регистрираните случаи са със 100 по-малко от миналата седмица. Не че приключва епидемичното разпространение, а очакваното влияние на по-дългите празници и ваканцията в училище даде своя принос. Вероятно сега ще бъдат наваксани тези бройки. Хората не обичат да ходят на лекар по празниците, сега ще бъдат регистрирани случаите”, заяви той.

„Актуализацията на имунизационния календар, която обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник вчера. С промените в тази наредба е дадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюш и пневмококи да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст. Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари. Изпратени са указания до РЗИ-тата, НЗОК и Лекарския съюз. На сайта на МЗ е публикувана днес заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни в 27-36 гестационна седмица”, заяви здравният министър Галя Кондева.  

Имунизацията е пожелателна и безплатна. На интерактивна карта на сайта Plusmen.bg  всяка бъдеща майка може да види работното време, адреса и телефоните за връзка с имунизационните центрове във всички 28 области.

„Ще бъде възможно бременните жени да се записват на телефони, които ще бъдат обявени на нашия сайт, ваксини има достатъчно, така че няма основание за притеснение”, заяви д-р Евгения Недева, директор на РЗИ - В. Търново.

От всички РЗИ-та започнаха разяснителна кампания.

„Ваксината не носи някакви рискове за тях – тя е хипоалергенна, не може да увреди плода, тя не е жива ваксина”, обясни проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ-Варна.

В Кюстендил, където две бебета изгубиха живота си след заразяване с коклюш преди да станат на възраст за поставяне на ваксина, са в активна подготовка.

„Ние сега ще изпратим писма до болниците, до общопрактикуващите лекари. И извън работното време, което сме го дали като препоръчително, никоя бременна жена няма да бъде върната”, заяви д-р Златко Величков, директор на РЗИ-Кюстендил.

А здравните власти в няколко по-големи града, сред които и Бургас започват и безплатно тестване на деца.

„Деца до 5-годишна възраст, такива, които са с тежко протичане и хоспитализирани, и когато имаме епидемичен взрив от коклюш в организиран колектив”, обясни д-р Мирослава Киселкова, директор „Надзор на заразните болести“, РЗИ-Бургас.

След обнародването на промените в Държавен вестник личните лекари вече могат да поставят първите ваксини срещу коклюш на децата с 2 седмици по-рано.

„Имаме задължителни ваксини по имунизационен календар, но никой не може да задължи пациента да си ги постави. Да, издирваме ги, говорим с майките по телефона, но тя като не желае”, коментира д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

А според новите текстове ваксиниране срещу коклюш се препоръчва и за някои възрастни, които са в близък контакт с кърмачета, или които нямат поставена доза в последните 5-10 години.

„Има такива запитвания. Аз изписах на рецепта, както е редно. Но тези хора се върнаха и казаха, че не ги намират в мрежата”, обясни д-р Брънзалов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase