Атрактивната влакова композиция е теглена от парен локомотив

Влак с парен локомотив и вагон от специалната композиция на Цар Борис Трети пътува днес по линията Варна - Русе. Атракцията е по повод 150 години от откриването на първата железопътна линия в България. Близо 300 пътници се насладиха на уникалното преживяване за празника.

Уникалната влакова композиция потегли от варненската гара в 8.30 часа под звуците на детски духов оркестър, а парният локомотив, произведен през 1942 г., превърна преживяването в пътуване назад  във времето.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВЛАКОВАТА КОМПОЗИЦИЯ

„Парната машина е като жив човек, тя си има душа, тя си диша, разбирате ли, като жив организъм е”, разказва машинистът Емил Стрезов.

А когато тегли и личния вагон на Цар Борис III, пътуването е сензация и за машинистите, и за пътниците. Вагонът за пътувания на Цар Борис III е произведен през 1938 година в Германия. Разполага със 7 спални, трапезария с 11 места за срещи и хранения, отделен санитарен възел, а тапицерията и ламперията тук е запазена в оргиналния вид.

Юбилейната композиция минава през 10 гари, като най-дългият й престой е на гара Каспичан, където е била свързана жп линията, изграждана едновремено от Русе и от Варна.

Парен локомотив № 03.12 е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel”, Германия. През 1976 г. локомотивът е бракуван, а през 1979 е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица за провеждане на атракционни пътувания.

Репортер: Искра Урумова