Всички заразени и контактни птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин, съобщиха от Агенцията по храните

Огнище на Нюкясълска болест по птиците в квартал на Лом е открила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека.

По темата

Областна дирекция по безопасност на храните в Монтана е взела проби от 19 умрели кокошки. Лабораторните тестове са показвали положителни резултати за наличие на Нюкясълска болест (псевдочума при птиците), информираха от БАБХ.

Всички заразени и контактни птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин, ще бъдат унищожени и птичите продукти, добити в засегнатите дворове, а  всички птицевъдни обекти ще бъдат дезинфекцирани.

Предстои извършване на ваксинация в 3 километровата предпазна, която включва град Лом и село Замфир и 10 километровата наблюдавана зони около огнището. В нея попадат селата Долно Линево, Трайково и Ковачица, община Лом, област Монтана.

В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнището.

Забранява се търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.

От БАБХ уверяват, че собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени по реда на Наредба за условията и реда за разходване на средства за покриване на разходите свързани с епизоотичните рискове.