Къде се вижда ИТН в 50-ия парламент?

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота, оглавява и две листи за парламента.

„В тези избори, където на преден план излиза една личност, тази личност има задачата да промотира не толкова себе си, колкото идеите, за които работи, и екипът, с който ще ги осъществява. Никога не съм казвал, че съм гуру на политическите науки, който е постигнал тоталното знание за всичко и е готов да се справи с всичко. Когато си в политиката и си запознат с базовите процеси, нещата са естествени ”, заяви в предаването „Събуди се” Ивайло Вълчев.  

„Достатъчно добре мога да изразя и да защитя идеите, зад които ние стоим, които ни вкараха в това, от едни нормални работещи хора да имаме желанието да се заемем и с политика”, каза Вълчев. 

„Изборите са избори. Какво ще се случи, ще разберем на 9 юни вечерта. Всеки, който води две листи, това е първо отговорност. Заставаш и с присъствието си легитимираш хората, които стоят след тебе в листата и гарантираш за тях. Гарантираш пред хората, че ако те имат доверие на тебе,
ти им казваш да имат доверие и на тези хора”, обясни Вълчев.
 
„Второ никога не сме криели, че заради характера на нашата работа, тъй като винаги сме били ангажирани с каузи, ние освен известност, имаме и доверие. Нямам нищо против на базата на това, че хората имат доверие в мен, да направя така, че с една листа да вкарам в НС хора, които са способни, знам, че могат да работят добре, но нямат тази разпознаваемост”, каза Вълчев.
 
Той не отговори какво ще предпочете след вота на 9 юни – 50-ото НС или европарламента.

Вълчев не отговори и на въпроса дали лидерът на партията Слави Трифонов ще влезе в парламента след изборите, ако ИТН минат бариерата. „Той ще вземе това решение сам за себе си. Аз предпочитам да е там, където е в момента. Много е ценно да има един човек, който да бъде в страни от това, което се случва всеки ден. Той участва във всяко едно решение, по което ние работим. Това не е бягане от отговорност”, каза Вълчев. „Всеки ден се събираме една група хора, в която е и ръководството, разговаряме, вземаме решения. Понякога в динамиката на деня се е случвало  да започнат да ни се струват твърде важни събития и процеси или някакви решения, които трябва да бъдат взети. Тогава точно този поглед – трезвия, от страни на човек, който не е потопен през целият ден в тази установка, е супер ценен, за да се върви в правилната посока”, обясни Вълчев. 

Той е за влизане в еврозоната, но когато сме готови. „Със сигурност няма да е през 2025 г.”, каза Вълчев. Той е и против либерализацията на енергийния пазар. Според него данъци в момента не трябва да се вдигат. Относно пенсиите, Вълчев каза, че трябва да се направи реформа на начина, по който се изплащат. 

 Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase