Готови ли са секциите да посрещнат избирателите?

Трескава подготовка броени дни преди вота за президент. До последно секциите се оборудват с урни, паравани и бюлетини. Изборните материали ще бъдат транспортирани при специални

По темата

мерки за сигурност, а до последно бюлетините ще се държат под ключ. Готови ли са секциите да посрещнат избирателите?

В неделя общините трябва да са готови да посрещнат 6,8 милиона избиратели. Толкова са българите, които имат право да гласуват на изборите за президент и референдума. Над 12 хиляди секции трябва да бъдат подготвени от общините.

Всяка от машините, с които ще можем да гласуваме в неделя, вече е заключена в специален куфар. А при специални мерки за сигурност през нощта в петък куфарите тръгват на път. Към цялата страна. За да няма пробив в сигурността на машините - проби се правят до последно.

Гласуването с машина ще отнеме само няколко секунди. Само с натискане на един бутон избираме нашия кандидат – след което потвърждаваме избора и изчакваме разписката от машината. Нея поставяме в малката хартиена урна, а за да се запази тайната на вота -  гласуването ще става в хартиени паравани.

До часове се очаква бюлетините да пристигнат във всички кметства. А общините имат задължението да подготвят всички материали, необходими за вота.

Урните, принтерите и параваните също се пазят в специални помещения.

В събота всички материали и изборни книжа ще тръгнат под полицейски кордон към секциите. А до тогава всяко такова помещение ще бъде под ключ и постоянна охрана. Външни лица няма да се допускат. До събота във всички секции ще се сглобят тъмните стаички и ще се наредят по две урни, след което изборните стаи ще бъдат заключени.

Изборният ден започва в неделя в 7 часа сутринта. Дотогава всички секции в страната трябва да са запечатани и охранявани от полиция.