Над 60 млн. американци живеят в щати, където тя е позволена от местни закони

Три американски щата - Калифорния, Масачузетс и Невада, гласуваха на референдуми вчера за легализиране на употребата на марихуана за развлекателни цели, сочат прогнозни резултати, цитирани от ДПА. 

По темата

Още не ясно дали ще се стигне до същия резултат в щата Мейн, докато в Аризона тази мярка изглежда няма да мине. Други три щата - Флорида, Арканзас и Северна Дакота - одобриха използването на марихуана за медицински цели. Така вече половината от 50-те американски щати одобряват "медицинската" марихуана.

Тези резултати от референдумите, състояли се паралелно с президентските избори в САЩ, значително разширяват пространството за легална марихуана в страната - най-вече в западната част на страната.

"Тревата" вече е позволена в щатите Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аляска, както и във федералната столица Вашингтон. Във всички тези места пълнолетни хора могат съвсем законно да отглеждат, купуват и консумират продукти от марихуана и канабис.

Марихуаната все още остава забранена от федералното законодателство, но вече над 60 млн. американци живеят в щати, където тя е позволена от местни закони.