Коментар на Цветанка Андреева и Юлий Павлов

За ПП местният вот ще бъде сериозно изпитание - дали ще продължи да ерозира като част от партийната система или ще постигне знакова победа. Това каза политологът Цветанка Андреева за "Твоят ден".

"Местната власт привлича доста ентусиасти. Предстои да видим дали ще се сблъскат партийните ядра или мажоритарния вот. Може да се вдигне както негласуваща София, така и България. Не се очаква съществено разместване на електоралните нагласи. Най-вероятно никакви големи промени няма да има след местния вот. Балансът между коалиционните партньори няма да бъде нарушен, само може да има повече претенции в зависимост от подкрепата за двете страни", коментира тя.

Започва предизборната кампания за местния вот

Според нея инфраструктурните проблеми ще потънат пред идеята за политическата победа. "Залогът е политически - ще се бият ГЕРБ и ПП", смята тя.

Социологът Юлий Павлов смята, че предизборната кампания ще бъде скучна, заради честите избори в последните 2 години. "Хората са изморени. Местните избори са тези с най-ниска активност, с изключение на европейските. В по-големите окръжни центрове изборът е до голяма степен политически. В София гласуват обикновено около 400 000 души. Може да очакваме да се намали активността на този вот. Целта е да се мобилизират твърдите ядра, гласували на парламентарните избори, за да гласуват отново", заяви той.

По думите му управляващата "сглобка" се е наместила и отражение от местния вот няма да има. "ГЕРБ вероятно ще увеличи преднината си пред ПП в национален план, което ще доведе до повече претенции при ротацията", подчерта Павлов.

Повече гледайте във видеото.