Мая Манолова завежда дело в Административен съд София-град

Днес внасяме доклад за референдум заедно с “Възраждане” за това дали столичани искат Паметникът на Съветската армия да остане на мястото, където е. Това заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

“В момента виждаме да се извършват незаконни действия от държавата”, смята Таков. Той настоя да знае къде е разрешението за строеж, къде е проектът за реконструкция и реставрация, съгласуван с Министерство на културата и Паметници на културата. Също и къде е планът за безопасност и здраве. “Днес ще сезираме всички компетентни и отговорни органи”, обяви общинският съветник. По думите му по днешна оценка паметникът струва над 20 млн. лв., като те са били събирани с дарения от българи. Таков запита с какво ще бъде заменен, като бъде премахнат.

Протестиращи блокираха центъра на София заради Паметника на Съветската армия (ВИДЕО)

Той уточни, че ако държавата не си изпълни задълженията и продължи да прави закононарушения, те ще продължат с гражданските протести.

“Днес в 10:00 часа трябваше да имаме поредна среща с ПП-ДБ-СС. Те демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София, което е огромна червена линия”, добави той. Таков заподозря, че в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ-СС ще направят сглобка и на местно ниво.

Още днес преседателят на гражданската платформа Мая Манолова завежда дело в Административен съд София-град (АССГ). От пресцентъра ѝ казват, че делото ще е "с искане за незабавно прекратяване на самоуправните действия на областната управа по вандалското унищожаване на Паметника на Съветската армия".

“Вчера премиерът пое ангажимент в днешния ден да ни бъде предоставена цялата документация по случая със събарянето на паметника на Съветската армия. До този час нямаме такава папка”, това заяви Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на БСП.

“Тази липса доказва, че премахването на паметника е варварски акт, без план, без нищо, което да се доближава до закона. Затова внасяме искане в деловодството на НС за изслушване на министъра на културата, министъра на регионалното развитие и директора на Държавната агенция по метеорологичен технически надзор, като първа точка в утрешния дневен ред”, каза още Свиленски.

Източник: БГНЕС