Еврокомисарят говори по време на форума „ЕС среща с Балканите“, който се провежда в София

В интерес на Европейския съюз е разширяването да стане скоро. Това каза еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който участва в провеждащия се в София форум „ЕС среща с Балканите“.

Той отбеляза, че геополитическият контекст се е променил в последните няколко години. Освен войната в Украйна, в близост има и друг конфликт. COVID кризата също е фактор. Държавите, които са в близост до нашите граници, са по-засегнати от тези кризи, подчерта той. 

Вархеи заяви, че политиката на разширяване се свежда до ясни геополитически инвестиции. „Нашите съседи са наши партньори в дългосрочен план за мир и благоденствие. Това е начинът, по който виждат членството си, но и ние така трябва да виждаме ролята на разширяването на Съюза", посочи Вархеи. 

Започна форумът „ЕС среща Балканите“ в София

По думите му трябва да бъдат осъществени необходимите реформи, за да се ускори процесът по присъединяване на всяка държава. Той подчерта, че е важно всяка държава да спазва своите ангажименти. 

Габриел за бъдещи преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Важно е да се запази добрият тон

"Започнахме мандата с три държави кандидатки, а днес имаме девет. За три е дадена светлина за преговори. Имаме ясна програма за ускоряване на същинската интеграция. Това означава преодоляване на различията в икономически план", посочи еврокомисарят. По думите му следващият състав на Европейската комисия трябва да приветства нови членове на Съюза.

Черна гора вече е стигнала до последния етап, което означава затварянето на преговорните глави. "Има ново правителство, което изпълнява своите ангажименти. Очаква се първият клъстер с преговорни глави да се отвори за Албания. Относно Сърбия - трябва да продължим преговорите за присъединяване", коментира той. 

Еврокомисарят заяви, че Планът за растеж за Западните Балкани е двигателят за засилване на икономическото сближаване. По думите му този инструмент е насочен към ускоряване на реформите. 

Вархеи коментира и темата с членството на Северна Македония в ЕС. „Критериите са много ясни от 2022 г. насам, когато беше приета Преговорната рамка. Те трябва да бъдат изпълнени и в този смисъл не очаквам някаква промяна. Не смятам, че държавите-членки ще искат да преразгледат някое от условията. Ясно е, че те трябва да бъдат изпълнени", каза той.

„Надявам се, че веднага след изборите новото правителство в Северна Македония да поеме тази работа и да продължим напред с изпълнението на критериите“, добави еврокомисарят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Елена Николова