Ученици от трети и четвърти клас видяха на живо как работят спасителните екипи

Експерти от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" проведоха обучение на деца от 201-о училище в село Лозен. Обучението беше насочено към тренировка на реакциите на учениците при бедствия, аварии и кризи.

Още тази година на полигона да бъде изградена нова учебна зала на стойност 700 хил. лева, а средствата ще бъдат осигурени от столичния бюджет. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който проследи обученията на място. „Добрата подготовка е изключително важна, за да може, когато за нещастие се случи някакво бедствие, да има готовност. Затова е много важно от малки да учим децата на това как да реагират в определени ситуации, тъй като от „Аварийна помощ и превенция” не могат да оправят и поправят всичко сами, трябва и гражданите да са готови, доброволците да са готови, да има стройна система на работа”, посочи столичният кмет.

Учение: Екипи демонстрираха спасителни операции на хора

Освен теоретични видеа, учениците имаха възможност и да влязат в ролята на спасителни отряди. "Ежедневно в Дирекция "Аварийна помощ и превенция" се подават около 70 сигнала. Най-важната ни дейност е превенцията. Има много необезопасени капаци на шахти, пътно-транспортни произшествия, опасни дървета, които режем, почистване на речни корита, които са затлачени. Учениците ще имат възможност да се запознаят с нашия спасителен отряд", разказа директорът на дирекцията Красимир Димитров.

Как да действаме, ако колата ни бъде повредена след природно бедствие

Най-интересните практически тренировки за учениците били гасенето на огън с пожарогасители и пребиваването в специално изградена земетръсна стая.

Учение в София: МВР ще тества силите си за реагиране при извънредна ситуация

Стажант-репортер: Габриела Георгиева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase