Според източници на агенцията, взривовете са от прихванати летящи обекти

Сирени в Йерусалим, чули са се експлозии, съобщи агенция "Ройтерс". Според източници на агенцията, взривовете са от прихванати летящи обекти.

По-рано днес Иран изстреля дронове срещу Израел, съобщи израелската армия. 

Сирени за ракетни нападения прозвучаха в южната част на Израел, край Мъртво море, в района на Йерусалим и в северната част на страната, съобщиха Израелските сили за отбрана на фона на мащабна атака с дронове и ракети от страна на Иран, предаде ДПА.

Иран предприе нападение с дронове срещу Израел

Израелското правителство призова жителите на Голанските възвишения да стоят близо до бомбоубежища.

Подобни инструкции получиха и жителите на градовете Ейлат, Димона и Наватим в пустинята Негев, съобщи израелска телевизия. Голанските възвишения се очаква да бъдат цел на ирански нападения, съобщиха американски медии, позовавайки се на израелски представители.

Радикалната групировка “Хизбула” каза, че е изстреляла тази нощ десетки ракети “Катюша” от Ливан към Голанските възвишения, заради което бяха активирани сирените за тревога в кибуца Снир, съобщи в. "Джерусалем Пост".

САЩ ще подкрепят Израел срещу заплахите от Иран

Все още не е ясно дали някой от изстреляните от Иран безпилотни самолети или ракети е попаднал в целта си и колко от тях са били прехванати.

А говорител на израелската армия заяви по-рано, че отбранителните и настъпателните способности на Израел са на "най-високо ниво на готовност преди тази мащабна атака от Иран".

Нетаняху: Израел е подготвен за "директна атака" от Иран

Иран извърши тази нощ безпрецедентна директна атака срещу своя заклет враг, отбеляза ДПА. Ирански държавни медии съобщиха, че са били използвани включително балистични ракети с голям обсег.

Техеран твърди, че атаката му срещу Израел е подобаващ отговор на удара по консулството му в Сирия на 1 април, при който загинаха двама бригадни генерали и други ирански военни.

Израелската служба за бърза помощ обаяви рано в неделя, че не е получила информация за пострадали от иранските безпилотни самолети, изстреляни към страната, много от които според местните медии са били прихванати, съобщи агенция "Ройтерс".

Йордански самолети са свалили десетки ирански безпилотни летателни апарати, прелитащи през Северна и Централна Йордания и насочващи се към Израел, съобщиха два източника пред агенция "Ройтерс". Източниците са заявили, че дроновете са били свалени във въздуха от йорданската страна на долината на река Йордан и са се движили в посока Йерусалим. Други са били прихванати в близост до иракско-сирийската граница.

Няколко полета от летище "София" са отменени

Високопоставен израелски служител е заявил, че ще има "значителен отговор" на безпрецедентната иранска атака, съобщи израелският "Канал 12".

Първоначалните съобщения сочеха, че Иран е изстрелял множество дронове, насочени към Израел. По държавната телевизия бяха показани нощни видеозаписи, на които се виждат шумните дронове "Шахид", които вероятно летят на запад. Тези апарати летят със скорост от около 200 километра в час, което означава, че им е отнело шест часа да прелетят от Иран. Те са сравнително лесни за прихващане, както Украйна демонстрира с по-малко ефективна система за противовъздушна отбрана, коментират западни експерти. И припомнят, че на 23 март украинските ВВС съобщиха, че са свалили 31 от 34 такива дрона, което означава, че атака от няколко десетки дрона, макар и драматична, сама по себе си не би демонстрирала сериозността на военните действия на Техеран.
Едно по-опасно нападение би включвало комбинация от маневрени крилати ракети и високоскоростни балистични ракети.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Ройтерс"/БТА, Анелия Пенкова