Не пропускайте първи епизод от пътешествията на „Без багаж” в Индия тази събота от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж“ ще отведе зрителите на магично пътешествие в Индия. От 12 март, всяка събота, по Diema ще се излъчва документална поредица за магичния субконтинент. Екипът на предаването е подготвил уникални разкази за малко известни аспекти от живота и културата в Индия. Зрителите ще видят отблизо мистериозните свитъци на Наади Шастра - древните бамбукови листа, които казват, пазят информация за преражданията на всеки един от нас; ще посетят ашрам, който приютява вдовиците на Индия, някога убивани с камъни, а днес прогонвани далеч, за да умрат от глад и мъка, без да могат да видят повече децата си; ще разберат и как от слонски изпражнения могат да се направи печалба за милиони. 

Индия не е просто седмата най-голяма по територия държава я и втората най-населена страна в света, не е просто дом на една шеста от населението на Земята. Индия е един коренно различен свят, със свои закони, свои традиции, свои интерпретации за всичко ново.В страната все още се правят сделки преди брака и родителите избират брачните партньори за децата си, но пък Индия вече има министерство на Ганг, което трябва да се грижи за чистотата на реката. Индия е дом на гигантската филмова индустрия на Боливуд, открит музей на безброй дворци, крепости  и храмове, завещани от различни етноси, култури и религиозни групи. Индия успешно съхранява своите традиции като носенето на тюрбани, сарита и бинди на челото, пази вярванията за святост на крави, маймуни и плъхове. 

В първия епизод на поредицата, посветена на субконтинента, „Без багаж“ се отправят към свещения град Харидвар,  през който преминава река Ганг. Тук се съхраняват уникални архиви с родословията на хиндуистките семейства за последните няколко поколения. Тези родословия се пазят от брамини, известни като пандити. Писмените регистри са им били предадени от техните предци - също брамини. Когато член на семейството се спомине, 12 дни след смъртта, близките идват в Харидвар с една единствена цел - да намерят кой съхранява регистъра на семейството и да опишат включат покойника в големите тефтери. Обикновено на автогарата чакат викачи, които посрещат автобусите от различните точки на Индия и съобщават на висок глас района, чийто регистри съхраняват. Така пристигащите индуси тръгват към своя брамин.

Всичко това звучи невероятно, дори абсурдно в ерата на технологиите. Естествено идва въпросът „защо тези регистри не се дигитализират“. „Това е традиция, а и брамините няма да споделят регистрите, защото това означава семействата им да останат без доходи. Това е техния бизнес от столетия...“

Не пропускайте първи епизод от пътешествията на „Без багаж” в Индия тази събота от 13.00 ч. по Diema.