Вижте в предаването тази неделя

Наследниците на коренното население преди в Северна Африка да пристигнат арабите са берберите. Те наричат себе си Амазигх. Берберите населяват Северна Африка и наброяват около 40 - 50 милиона. Те говорят на своя език, който има множество диалекти. Двата официални езика в Мароко са Модерният стандартен арабски и амазигх - езикът на берберите. Мароканският арабски наричат "дарижа" - той е местен говорим диалект.

По-голямата част живеят в Мароко и Алжир, но има бербери и в Тунис, Либия, Мавритания, Мали и Нигер. Малки общности живеят в Египет и Буркина Фасо.

Повечето мароканци са с берберски произход. Някои се идентифицират като араби, арабо-бербери и арабизирани бербери. С население от 36 милиона днес, Мароко е по-скоро берберска, отколкото арабска страна. Половината население говори берберски.

Преди инвазията на арабите през 7 век, берберите били християни, евреи и анимисти. Анимистите вярват, че душа имат не само хората, но и всички растения, животни и дори земята, като всичко е взаимосвързано.

Берберите имат дълга и антична история, голяма част от която е изгубена или пренебрегвана, тъй като древните не са имали писменост. Първата следа към тяхното минало дошла с откриването на северноафрикански пещерни рисунки в Либия и Алжир на около 12 000 години. Много от тях изобразяват земеделски дейности и домашни животни.

Берберите имат интересна социална структура. Йерархията е дефинирана във всяко племе, но правилата на управление се различават в отделните райони. Всяко племе си има лидер, като в Средните векове е имало и много лидери-жени.

Културата на берберите е оцеляла благодарение на стриктното спазване на традициите и тяхното силно чувство за единност.

Гледайте епизода тази неделя, от 13.00 ч. по DIEMA.