Уверението е на министъра на образованието

Уверението на министъра на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Отпускат още 40,7 млн. лева за заплати в университетите

"Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1-ви януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор", заяви той.

Ще стачкуват ли ВУЗ-овете след увеличението на заплатите в сектора

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева са "извоювани" през последните дни.  "Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник до обяд. С тях се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Има увеличение и на стипендиите за докторанти", посочи Димитров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР