Намерил е убежище в Германия

Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в надпреварата за наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан, е избягал пеша от родината си, където беше осъден на затвор, предаде АФП, като цитира в. "Гардиън".

Това било "изтощително и изключително опасно" пътуване, което обаче му позволило да намери убежище в Германия. Расулоф говори ексклузивно пред "Гардиън" за преживяванията си около бягството. 

Иран осъди на затвор и удари с камшик известен режисьор

Водеща фигура в иранското кино, но от години обект на преследване от режима в Техеран, 51-годишният режисьор наскоро чу присъда от осем години затвор, от които пет трябва да излежи ефективно заради обвинения в "заговор срещу националната сигурност". Заради "несправедливото" наказание творецът успял да напусне Иран тайно и да намери убежище в Германия през май, отбелязва АФП.

Пътуването "продължи няколко часа, изтощително и изключително опасно". Режисьорът е прекосил планински район, след което незабелязано е преминал границата пеша, разказва иранският режисьор пред британския вестник, предава БТА.

Първоначално разполагал само няколко часа, за да реши дали да остане в Иран, или да избяга. Но Расулоф иска да може да "разказва за случващото се в Иран", а "това е нещо, което не мога да направя от затвора", обобщава той.

След като изключил всичките си електронни устройства, Мохамад Расулоф се укривал на тайни места, преди да получи документи от германските власти.

Режисьорът, който се съревновава за наградата "Златна палма", се надява да успее да отиде лично в Кан. Той се намира в Германия и "поради това шансовете да успее да присъства в Кан са по-големи", заяви пред АФП негов представител.

Филмът на Расулоф "Семената на дивата смокиня" разказва за битката, която води съдия на фона на политически протести в Техеран. Режисьорът вече е осъждан и лежал два пъти в затвора в Иран, където репресиите продължават след протестите от 2022 г., предизвикани от смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини в полицейски арест, припомня АФП.

Въпреки заплахата да бъде лишен от свобода, Мохамад Расулоф, носител на множество международни награди, включително и на "Златна мечка" от Берлин през 2020 г., не изключва възможността да се върне в страната си „сравнително бързо“, отбелязва АФП.

"Винаги съм си мислил, че ако остана в затвора години наред, няма да имам силата или способността да правя тези филми", каза той. "Първо трябва да ги направя, а след това ще има време да се прибера вкъщи и да отида зад решетките".

В началото на седмицата той беше разтревожен, че хората, с които работи, са останали в Иран.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

Източник: Теодора Славянова, БТА