Акции на недоволство имаше в над 200 града

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на 200 града в Бразилия, за да протестират срещу замразяването на разходите за образование, въведено от правителството на Жаир Болсонаро, предаде БГНЕС.

В сряда Бразилският национален студентски съюз призова за протести срещу съкращенията на разходите, след като Министерството на образованието заяви, че замразява близо една четвърт от разходите на стойност 1,85 млрд. долара.

Масови протести в Бразилия след убийство на общинска съветничка

Протестът се проведе в над 200 града, съобщава телевизия Globo. Според данните, около 150 000 души са протестирали в цялата страна. В столицата Бразилия около 7000 студенти и университетски преподаватели тръгнаха към Конгреса, носейки плакати срещу съкращенията. Един от тях гласеше: „Образованието не е разход, а инвестиция“, а на друг пишеше: „Без инвестиции няма знание“.

Акциите на недоволство бяха предимно мирни, но в Рио де Жанейро се стигна до изблици на насилие, когато протестиращите подпалили автобус и започнали да хвърлят фойерверки по полицейски служители. Наложи се служителите на реда да използват сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат множеството.

Ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция в Бразилия (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.