Според местните задушливата миризма над града идва от ТЕЦ-а

Протест в Перник срещу замърсяването на въздуха. Хората в града са притеснени, че се носи задушлива миризма, която според тях идва от ТЕЦ-а. Те твърдят, че там в последно време се изгарят боклуци и искат отговори от властите. На място отиде и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който обеща спецслужбите да открият откъде идва отровният въздух.

Припомняме, че в „Здравей, България” депутатът от левицата Таско Ерменков заяви, че боклуци от Италия неправомерно и опасно се изгарят в наши централи.

Ерменков: Италиански фирми пращат боклук в България, тук го горят в ТЕЦ-ове

След сигнал на хората за задушлива миризма от бакелит е била извършена проверка от кмета на Перник.

„Вчера по сигнал на граждани веднага се сезирахме.  Установяването на миризма и мястото, което трябва да се локализира е много трудно, тъй като непрекъснато духа вятър и се разсейва миризмата в различни посоки. Първата проверка беше в ТЕЦ „Република”, тъй като те имат ново инвестиционно намерение, за което сме дали отрицателно становище към РИОСВ”, заяви началникът на отдел „Екология” в Община Перник Даниела Мицева.

„Усеща се остра задушлива миризма. Всеки път е различна – от изгорели кабели и гуми до пластмаса. Усеща се остра бакелитова миризма. Подозираме, че тя идва от ТЕЦ „Република”. Властите засега го отричат”, каза жена, която е жител на града.

„Ще направим искане до МВР, ДАНС, прокуратурата, РИОСВ, както и до Районната здравна инспекция за комплексна проверка на всички индустриални обекти в района, за да може да бъде направен опит за установяването на източника. Ще правим и внезапни, максимално чести проверки вечер, при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори”, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В момента "Топлофикация" - Перник изчаква одобрение на инвестиционно предложение за изгаряне на отпадъци. Срещу това предложение вече са внесени над 500 възражения от граждани на града.

Още по темата гледайте във видето.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.