Създават ли се хитове на третото поредно издание София Songwriting camp, организирано от "Вирджиния рекърдс"?

38 автори от 7 държави създаваха нови песни, които да намерят своя път към световния пазар и световната публика. Събитието се провежда не за първи път и български автори събират все по-голяма международна популярност. Парчетата, които се създават, имат и своите отличия. Какво се случи на творческия лагер за музика тази година, специално за „Здравей, България“ разказва репортерът Деси Жаблянова.

За трета поредна година в Боровец се проведе международният творчески лагер за създаване на музика. Едни от най-успешните български артисти твориха със свои колеги от цял свят, като предизвикаха себе си да работят в творческа обстановка.

„Този лагер основно е образователна платформа за всички български автори, продуценти, артисти. От друга страна, във всяка една от тези къщи има по четири човека, а двама от тях са българи. Всяка песен, която ще бъде създаден тук, ще има потенциал да пътува навън и ще има 50% български дял. Това е чиста проба експорт на българско креативно съдържание. Едно от нещата, които постигнахме през последните години, е не просто да създаваме музика, а голяма част от нея да бъде реализирана. Да започне да живее реален живот, и то не само в България, а и извън нейните граници“, разказа Саня Армутлиева, продуцент на „Вирджиния рекърдс“, организатор на събитието.

Комисия от доказани професионалисти в музикалния бранш проследиха процеса. Сред тях беше Аби Дойл, с над 20-годишна кариера в телевизионния и музикален бизнес. Тя е едно от водещите лица в компанията Syco Entertainment, създала супер успешния формат X Factor.

„Мисля, че най-важното за един артист е да не работи сам. Това, което се случва тук на София song writing camp, е близо до действителността, която аз познавам. Най-добрите хитове се създават в студиото с артист, продуцент и композитор. Заедно те правят отбор. Истински съм впечатлена от музиката, която успях да чуя. Това е формулата и тя работи. Това, което прави този лагер уникален, е фактът, че тук има много международни артисти, автори от Румъния, Великобритания, Полша, Корея… Тази уникална колаборация, дава перфектни резултати“, сподели впечатленията си Аби Дойл, бивш вицепрезидент на Syco Entertainment.

За участниците от третото издание на творческия лагер, той се явява и като образователна платформа.

„Пишем песни, разделени сме на 10 студиа, всеки ден ни разпределят в различен екип. Супер вълнуващо е и на мен и през 4-те дни ми се паднаха хора, с които исках да работя. Направихме жестоки парчета, а това е супер школа“, разкри Прея.

„Сякаш сме попаднали в утопичен свят, в който можеш да правиш това, което най-силно обичаш. Чувстваш се в естествения си хабитат, но едновременно с това се налага да излезеш от зоната си комфорт. Срещаш се с хора, които са на различни етапи в живота си или в музиката, която искат да правят. Налага се да намерите центъра и да започнете да вибрирате на една и също честота“, допълни певицата Дара Екимова.

За Михаела Маринова музиката е изблик на душата. Тя е нещо, с което се храним и удължаваме живота си. Без значение е дали прави музика за себе си или някой друг. От значение е, че оставя следа след себе си. За нея възможността да пише и създава музика е сбъдната мечта.

Освен музиката, която създаваха, български автори получиха и заслужено признание за написването на някои от големите хитове в К РОР. Първото отличие бе за Дара за съ-авторството си в хитовия сингъл Rover на корейската супер звезда KAI. Михаела Маринова беше наградена с два плакета за участието си като автор в песента Rainbow, създадена в рамките на творческия лагер и включена в албума Feel Special на супер популярната момичешка банда TWICE, който вече е със златен и платинен статус по продажби в Южна Корея. Отличията им бяха връчени от основателя на Creation Music Rights Europe & Dsign Music Робин Йенсен, който сподели: „Лагерите за писане на музика са основна част от живота ми. Това правя през последните 12 години. Лагерът е чудесно място, където можеш да откриеш нови хора, таланти от различни държави и заедно да създадете ново съдържание за световната музикална индустрия. Съветът ми към всички български артисти е да създават песните си както на родния си език, така и на английски. Това ще им даде възможност да представят музиката си навсякъде по света.“