Това заявиха трима американски висши служители, пожелали анонимност

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност от 2,6 милиарда долара се очаква да бъде одобрен в понеделник, казаха вчера трима американски висши служители, цитирани от Ройтерс.

Те уточниха, че пакетът може да включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети и камиони за гориво. Списъкът може да съдържа също няколко вида боеприпаси, включително танкови, допълниха източниците, пожелали да запазят анонимност, като отбелязаха, че сумата и конкретното оборудване в пакета може да се променят.

Германия одобри 12 млрд. евро допълнителна военна помощ за Украйна

Според тях се предвижда помощта да включва прецизни въздушни боеприпаси, оборудване за изграждане на мостове, което Украйна ще може да използва за атаки на руски позиции, освен това ремонтни машини за поправка на извадена от строя тежка техника като танкове, както и допълнителни снаряди за мобилни зенитно-ракетни комплекси NASAMS, каквито САЩ и съюзниците им доставиха на Киев.

Помощта включва оръжие за 2,1 млрд. долара – средства, предоставени от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която дава възможност на правителството на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да черпи от оръжейните запаси на САЩ.

Финландия одобри 14-ти пакет военна помощ за Украйна за 161 млн. евро

Останалите 500 милиона долара, с които ще се осигурят боеприпаси, за да се помогне на Киев да предприеме пролетна офанзива срещу руските сили, се очаква да дойдат от специален фонд, който позволява на президента при извънредни обстоятелства да черпи от наличните запаси на САЩ.

От началото на руската инвазия САЩ са обещали на Украйна помощ за над 30 млрд. долара, припомня Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.