В някои райони на канадската провинция е наредена евакуация

Най-големите горски пожари, регистрирани някога в канадската провинция Нова Скотия на атлантическото крайбрежие, продължават да се разрастват. Заради тях още стотици хора бяха евакуирани, а властите предупредиха, че качеството на въздуха е влошено, от което бяха засегнати дори американските щати Вирджиния и Мериленд, предаде Асошиейтед прес.

Вчера в канадската провинция бушуваха общо четири горски пожара, които не можеха да бъдат овладени, в това число и огромният пожар на езерото Барингтън в окръг Шелбърн, който се разрасна до над 200 кв. м., въпреки че самолети-цистерни непрекъснато изливат вода върху засегнатата зона.

Много по-малък пожар, започнал онзи ден, също се следеше внимателно, след като предизвика евакуация на юг от Шелбърн, където живеят приблизително 1300 души. В рамките на няколко часа местната болница "Роузуей" беше евакуирана, а жителите започнаха да се приготвят да напуснат района.

Пожарите в окръг Шелбърн принудиха повече от 5000 души да напуснат домове и фермите си, като 50 от постройките вече са погълнати от пламъците. Заместник-началникът на противопожарната служба Дейвид Мелдръм заяви, че е приключила инспекцията на повредените и разрушени имоти.

Представители на пожарната служба заявиха, че 200 постройки, сред които 151 къщи, са пострадали в пожара в предградията на Халифакс, който продължава да гори неконтролируемо от неделя подобно на пожара на езерото Барингтън. Общо 16 000 жители на района на Халифакс са били евакуирани от домовете си.