Здравейте! Свързвам се с вас по повод едно събитие, на което станах свидетел и от което останах изключително възмутена по няколко причини:

а) безграничността на човешките нахалство и простащина;

б) липсата на отговорни органи, които да реагират своевременно на проблема;

в) фактът, че в България ясно учредените закони за движение по пътищата, са толкова лесно и ненаказуемо пренебрегвани;

Та към събитието: В неделния ден (09.01.2022) по обяд в китния Софийски център на фона на факта, че ограниченията за синя и зелена зона не важат и всеки, който иска, се възползва от безплатната възможност да позиционира автомобила си за неограничено време на която и да е Софийска уличка, двама изобретателни граждани измислиха неуспоримо решение на проблема с недостига за места за паркиране. Хората решиха, че най-удачният вариант за паркиране в центъра е да се издебне кога някоя от вече паркиралите коли ще потегли, за да може единият да седи и да "варди" новоосвободилито се място, докато другият невъзмутимо навлезе в насрещното движение, предизвика задръстване и напъха колата си на пазеното от приятеля му място. Действието се развива на улица "Юрий Венелин", където от години е поставен знак за еднопосочно движение и живущите в района стриктно го спазват. Това обаче не важи за господата, които най-демонстративно наругаха една дама, която беше в абсолютното си право да иска да паркира на вече запазеното за нарушителя място. След като оставиха колата си, двамата другари се отправиха към намиращата се на 100-тина метра кръчмичка, за да отпразнуват победата си над закона с по няколко бирички. Разбира се веднага се обадих на ЦГМ (Център за Градска Мобилност). Никой обаче не отговори на обаждането ми, тъй като в неделя явно не само не важат рестрикциите за зоново паркиране в столицата, но и не съществува гореща линия, на която да бъдат съобщавани нередности, свързани със своеволията на паркиращите в нея.

PS: Също така, нека не забравяме, че има възможност за наем на контейнер от Столична Община за изхрърляне на специални отпадъци, както и че съществуват бунища и други местности, на които заснетият случайно матрак можеше да бъде изхвърлен.

Поздрави, А.А.