Въпреки че ритуалът е забранен през 2005-а, продължава да се изпълнява...

Езическият обичай "тричане" или бесене на кучета в странджанското село Бродилово, който се проведе преди три дни, взриви интернет с коментари на възмущение.

Въпреки че ритуалът е забранен през 2005-а година със заповед на кмета на община Царево- Петко Арнаудов, тя не се изпълнява.

Кадрите, които ще видите, не са подходящи за деца, бременни и хора със слаби нерви.    Видеоклип, който се разпространява в интернет, показва как в село Бродилово в присъствието на малки деца местните хора изпълняват т.нар. ритуал "тричане" на кучета.

Стотици писма от цял свят заляха редакционната поща на "Календар". Природозащитници от Великобритания, САЩ, Аржентина, Белгия, Полша, Холандия, Австрия, Италия, Франция и Германия разпространиха протестно писмо, в което настояват българските власти да спрат и да накажат участниците в този езически ритуал.

Това, което в България се нарича традиция, може да бъде определено единствено като насилие и е позор за вашата страна, пишат наши зрители от Европа и Америка. Те настояват компетентните власти да открият и накажат виновните и България да приеме европейските закони, забраняващи насилието над животни.

На фона на силната негативна обществена реакция срещу този обичай от чужденци, отзвукът от него тук е много слаб.

Получихме само едно писмо от България.  Йонана Карацанева пише, че "случващото се в Бродилово е срамно за държавата ни, а виновните трябва да бъдат наказани".

Жителите на царевското село Бродилово се противопоставят на твърденията на еколози и медии, че обичая "тричане" е израз на варварство.

Ритуалът бил пренесен от Турция преди векове. Запазен единствено в Бродилово, където се извършва на Кукеровден. забранен през 2005-а година, но възстановен миналата седмица.

Четириногите са окачени на въжета над реката, в която се пускат по думите на местните за здраве. Еколозите обаче смятат, че това е издевателство над животните

Най-ядосана от появата на екипа ни е баба Денка. Нейните кучета били участвали в ритуала и за които прочела, че били умрели. Тя поиска извинение за кучето Кирчо.

Бродиловци смятат, че традицията трябва да се съхрани и за идните поколения и водят децата си на ритуала.