Компанията, която управлява авариралата атомна централа \"Фукушима 1\", се надява в рамките на три месеца да възстанови функционирането на системите за охлаждане на вътрешните части на реакторите и на басейните с отработено гориво...

В Япония компанията, която управлява авариралата атомна централа \"Фукушима 1\", обяви, че дейностите по овладяването на кризата може да продължат до края на тази година.


резидентът на компанията, оператор на централата, Цунехиса Кацумата заяви, че са изработили план от две фази за справяне с кризата. Те се надяват, че ще могат да ликвидират радиационното замърсяване и жителите на евакуираните райони да се завърнат по домовете си.


Компанията се надява в рамките на три месеца да възстанови функционирането на системите за охлаждане на вътрешните части на реакторите и на басейните с отработено гориво. Експертите смятат, че така ще бъде намалено нивото на радиация.


След това за период от три до шест месеца ще се опитата да овладеят и спрат изтичането на радиоактивни материали, и да приведат реакторите до безопасно \"студено\" състояние. В момента от авариралите реактори продължава да изтича радиация, алармират експерти.