Животновъди от Странджа отказват да кандидатстват за плащания по \"Натура 2000\" за земеделски земи. Причината са сериозните санкции, които им налага държавата при неизпълнение на проектите...

Животновъди от Странджа отказват да кандидатстват за плащания по \"Натура 2000\" за земеделски земи. Причината са сериозните санкции, които им налага държавата при неизпълнение на проектите.

 

Пред екип на \"Календар\" животновъди споделиха, че след като веднъж са пострадали, повече не желаят да получават държавни субсидии, за да не им се налага да посещават полиция и прокуратура.

 

Красимира Танева от Малко Търново до миналата година се е занимавала с отглеждане на животни. Дори получила право на държавна субсидия.

 

Парите обаче дошли чак след година, а в същото време и санкция от Горското заради това че отрязали неправилните храсти на терена, който трябвало да обработват. Красимира не е единствената, която трябва да връща пари.

 

Иначе идеята за кандидатстване и печелене на пари по „Натура 2000\" има добър замисъл. Стопани, които обработват земи с площ над 3 хектара на територията на защитени зони, могат да кандидатстват до 15 май. Еколозите са на мнение, че стопаните трябва да се възползват.

 

Животновъдите са объркани и смятат, че изискванията са прекалено високи и не им позволяват да си гледат добитъка.

 

Затова Красимира и колегите й очакват срещата с представители на земеделското министерство в средата на месеца, за да споделят неволите си.