Фармацевтите се готвят за протест от утре. Повод за недоволството им са последните законови поправки, които позволяват и на нефармацевти да работят в аптеките...

Фармацевтите се готвят за протест от утре. Повод за недоволството им са последните законови поправки, които позволяват и на нефармацевти да работят в аптеките.

 

От Националната аптечна камара настояват във всяко малко населено място да има аптека, а всяка четвърта да е денонощна.

 

На фона на исканията им почти цяла Югозападна България остана без денонощни аптеки.

 

Единствената, която обслужваше спешни случаи, вече работи до полунощ. Така в случай на нужда най-близката денонощна аптека остава в Кюстендил. 

 

След като преди близо две години врати затвориха денонощните аптеки в Благоевград, Петрич, Разлог и Гоце Делчев, при спешен случай хиляди хора от цяла Югозападна България можеха да закупят лекарства единствено от продължаващите да работят и през нощта аптеки в Дупница и Сандански.

 

Денонощната аптека в Дупница обаче вече работи само до полунощ, а тази в Сандански също е пред закриване.

 

Хората са категорични, че денонощни аптеки трябва да има. И докато жителите на големите градове недоволстват от липсата на достъп до лекарства през нощта, то десетки са селата, в които аптека изобщо няма.

 

Едно от тях е Покровник. Там хората разчитат на близки, които живеят в града и при посещенията си на село доставят лекарства. При спешни случаи обаче за един аналгин пътуват до най-близкия град.

 

И така надеждите и на жителите и на големия град, и на малкото село са насочени в една посока – лесен достъп до лекарства.