Всеки месец забавените плащания към работниците възлизат на стотици хиляди. В момента, според синдикатите, фирмите дължат над 8 милиона от забавени възнаграждения...

Нов, по-лесен начин да си вземем заплатата, ако работодателят ни я бави. С промени в трудовото законодателство вече няма да е нужно да водим тежки съдебни битки, а ще си взимаме просроченото възнаграждение директно чрез съдия-изпълнител.

 

Всеки месец забавените плащания към работниците възлизат на стотици хиляди. В момента, ако предприятието, в което работите ви дължи заплати с месеци назад, решението е да се обърнете към съда.

 

Експертите обаче обясняват, че не се знае колко време ще мине преди да излезе решението. Според председателя на Народното събрание пък изискването на отработените пари дори не е работа на съда.

 

Промяната в закона вече е обсъдена и одобрена, заяви Цецка Цачева. Ощетеният служител вече няма да търси правата си в съда, а му е нужно само извлечение от някакъв друг документ от предприятието, който показва колко пари му се дължат.

 

След като го покаже при съдия-изпълнител, той ще може да му издаде изпълнителен лист и така да получи парите си. Според експертите този начин на работа ще помогне забавените заплати да се получат по-бързо и лесно.

 

В момента, според синдикатите, фирмите дължат над 8 милиона от забавени възнаграждения. Само в Шувенско, например, 5 фирми дължат повече от 100 хиляди лева.

 

Още седем предприятия във Варненско също бавят заплатите с месеци, като са натрупали задължения за близо 50 хиляди лева.