КАТ започва проверка на шофьорите, за които има данни, че не са сключили задължителната застраховка \"Гражданска отговорност\". Това не е акция на пътните полицаи. Проверката и глобата ще става по административен път...

КАТ започва проверка на шофьорите, за които има данни, че не са сключили задължителната застраховка \"Гражданска отговорност\". Това не е акция на пътните полицаи. Проверката и глобата ще става по административен път.


Преди информацията да стигне до КАТ от Гаранционния фонд са изпратили запитвания до 460 000 собственици на автомобили, за които не е имало данни да са сключили \"Гражданска отговорност\". Колко точно обаче са нередовните шофьори се очаква да стане ясно днес.


Всеки, който е получил писмо от фонда, е имал 14 дни да сключи застраховката, ако няма такава или да изчисти неяснотите около липсата й. Начинът да разберете дали колата ви се води застрахована е да проверите на сайта на гаранционния фонд.


Причините да липсва информация, въпреки че имате сключена застраховка, може да бъдат няколко. Вината може да е във вашия брокер. Ако пък сте продали колата си, но тя все още се води на ваше име, то новият й собственик просто може да не я е подновил.


Така или иначе проверката от днес преминава към КАТ. Глобата, която може да получите за липсваща \"Гражданска отговорност\", е 400 лева, а колата ви ще бъде спряна от движение, докато не я застраховате.