Продуктът по новия стандарт няма да съдържа консерванти, подобрители, пюре от тиква, ябълка или други нетрадиционни за рецептата съставки...

До края на лятото ще бъдат въведени стандарти за това как се прави лютеница, което означава, че продуктът по новия стандарт няма да съдържа консерванти, подобрители, пюре от тиква, ябълка или други нетрадиционни за рецептата съставки.

 

От бранша обясниха, че в състава на лютеницата при нужда ще се допускат единствено сгъстители.

 

С новата зеленчукова реколта се очаква да започне производството на лютеница и кетчуп по рецепти отговарящи на минималните изисквания за качество.

 

Това означава, че за приготвянето на консервите производителите ще могат да използват единствено домати, чушки, патладжан, моркови, както и точно определени количества сол, захар и олио.

 

Минималните изисквания за качество предвиждат употребата на сгъстители като картофеното брашно, което се използва и в момента.

 

Стандартът за лютеницата ще е четвъртият поред след този за сиренето, киселото мляко, хляба и колбасите.

 

Според данни на Асоциацията на месопреработвателите обаче половината от производителите, закупили право да произвеждат колбаси с логото \"Стара планина\", са се отказали заради липса на интерес от страна на потребителите.