Омагьосаният кръг, в който държавата дължи на фирмите, а те от своя страна не се разплащат със служителите си, продължава, категорични са работодателите....

Поне 400-500 милиона лева за неизплатени заплати дължат фирмите на работниците си, според президента на КНСБ Пламен Димитров. В същото време държавата също има да дава поне 200-300 милиона на предприятията.

 

Това, според работодателите, е и една от основните причини те да не могат да плащат навреме на работниците си.

 

Омагьосаният кръг, в който държавата дължи на фирмите, а те от своя страна не се разплащат със служителите си продължава, категорични са работодателите.

 

Над 2 милиона лева чака софийска фирма за доставка на храни. Обслужват детски градини в страната, затвори и лечебни заведения.

 

Управителят обясни, че няма как да спрат доставките, защото ще бъдат санкционирани именно от най-големия си длъжник - държавата.

 

Въпреки това се опитвали да забавят по-скоро плащанията към техните доставчици. Това от своя страна пък изправя доставчиците пред затруднения и се отразява и на техните служители.

 

Пътното строителство, леката промишленост и са секторите, където плащанията, се бавят най-много. Работодателите обясниха, че немалко фирми вече са фалирали, а зад себе си са оставили безработни всичките си служители.