В големите градове у нас все повече ресторанти и кафенета фалират. Собствениците им твърдят, че това се дължи не само на ниските обороти заради отънелия джоб на българина, но и на високите общински такси.

В големите градове у нас все повече ресторанти и кафенета  фалират. Собствениците им твърдят, че това се дължи не само на ниските обороти заради отънелия джоб на българина, но и на високите общински такси. В Пловдив местната власт реши да облекчи търговците и ресторантьорите от този налог, като намали  наполовина наемите за откритите площи.

Най-посещаваните заведения в център на Пловдив напоследък са все по-празни. От началото на годината в града са фалирали 30 % от ресторантите и кафенетата. За да не последват съдбата им, повечето собственици са принудени масово да съкращават персонала си. Същото наскоро предприел и Тома Тетимов. Има два ресторанта.

За масите на откритите площи към заведенията си плаща по 6 хиляди лева месечно на общината. Разход, който не се покрива, когато кризата е изпразнила джобовете на българина и оборотите са паднали драстично. Приема новината за намалените такси наполовина с облекчение, защото това е антикризисна мярка, която би спасила не само него, но и всички останали в  бранша. 

Реално намалението на таксите за откритите площи е от  40 до 50 процента. Решението за това бе взето единодушно от целия общински съвет на Пловдив.

Намалението на таксите влиза в сила от следващия месец.